Jesu blogg

Palmsöndagen

Idag är det palmsöndag. En dag vi inte firar till minne av Jesu födelse, död eller uppståndelse, utan till minne av dagen då Jesus tog en shopping-runda i Jerusalem för att köpa bröd och sprit att bjuda sina lär-ljugare på. Med bara ett par dagar kvar att leva så såg Jesus ingen anledning att snåla, utan spred sina tillgångar högt och lågt. Köpmännen blev glada av Jesus spenderbyxor. För att hälsa honom välkommen till just deras butiker och stånd så viftade dom med stora palmblad med yviga rörelser. Vilket alltså har gett helgen dess namn.
Denna spenderglädje och kommersialism firar vi än idag. Men som så ofta har historien förvanskats. Numera anses julen vara den kommersiella högtiden, och i brist på palmblad i vårt nordliga klimat, så används vanligen granris som ett tecken på välkomst.
Ytterligare ett substitut för österlandets palmblad är det björkris som vi så gärna tar in kring påskhelgen. Den nordiska allmogen satte in björkriset redan några dagar innan palmsöndagen, för att knopparna skulle spritta under söndagen och symbolisera välkomnandet av Jesus.

Ett av få ställen i Sverige där palmsöndagen fortfarande firas enligt gamla traditioner är i Snöstorp utanför Halmstad. Där ligger vad tidningen Året runts läsare har utsett till Sverige vackraste kyrka, passande nog bara ett stenkast från köpcentrat i Stenalyckan. Betydelsen av pentagrammen är dock en väl bevarad hemlighet.

Pentagramkyrka

1 kommentar

  1. Kairo March 17th, 2008 22:14

    En prinsessas hår hänger ut ur ett torn
    hon fängslad är utav en djävul med horn
    Men Jesus han kom som en räddande prins
    för att rädda henne från dessa nazi-skins

    Han ritade på fönstret ett pentagram
    sedan offrade han ett stackars lamm
    Djävulen vek sig då dubbel av skratt
    sedan dog han helt plötsligt av hjärtattack

    Hjälten, vår Jesus, kunde då klättra upp
    och äntligen få sig ett välförtjänt juck
    Sen fick hon till slut gå ut i det fria
    nio månader senare föddes jungfru Maria

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.